Пошук

Календар

«  Травень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Наше опитування

Накращий відпочинок взимку
Всього відповідей: 17

Міні-чат

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДеПо Василь Шкляр журнали Монастирище Інгул літо наплічник концерт весняний галас гайдамаки гуляйгород мотор ролла вечірка домівка нбб. Акція Мазепа НББ капише намет відчинено зачинено Микола Вороний Андрія архів Варіант 14-20 Дискотека вулиці Настя Шкода Вітер століть Кому вниз книга Ірина Фаріон дербі міліція Сестри Тельнюк 1 червня Ігор Індило Андрій Середа Червона рута-2011 Василь Бондар Різдво Новий рік Монотипія духу флешмоб В’ячеслав Шкода Стусове коло мандрівка Гаївки Великдень Гречка прапор Івана Купала поезія Фотовиставка Книжковий форум видавців Львів книжки Відчинено-зачинено Антонич-фест акустична музика Монотипія INTRO Надія є! Злодійська балка Кіно Ку-Раж Холодний Яр національні інтереси голосування закон Єлисаветград Златопіль національний характер парад День пам’яті законопроект музика МІСТО Влада козацтво Ніч музеїв Музей бібліотека Ева Шателей війна звезда вільний бій перейменування вулиця Калініна дисидент Зустріч Квіти на скелях Кіровоград виставка Андрій Ліпатов книжка акція протесту Кіровоград у пелюшках захисники дерев мистецтво
Головна » 2009 » Травень » 29 » Цілком відкрито


18:05
Цілком відкрито
Те, що десятки років було засекречено від пересічного громадянина,  відтепер – у вільному доступі. Управління Служби безпеки України в Кіровоградський області відкрило інформаційно-довідковий зал, у якому кожен бажаючий зможе ознайомитися з ще донедавна секретними архівними документами. 

 

Невелика кімната, прикрашена стендами й фотографіями, декілька полиць із книгами і, найголовніше – комп’ютер. У ньому – весь електронний архів розсекречених документів з архівів Служби безпеки України, життя тисяч українських громадян у документах і фотографіях.

«Завдання інформаційно-довідкового залу – забезпечити доступ громадян до розсекречених документів. Кожен може дізнатися долю своїх батьків, дідів, прадідів», - розповідає заступник начальника управління Служби безпеки України в Кіровоградській області Г.Фуркаленко. 
Електронні версії документів висвітлюють історію ОУН та УПА, Голодомор, репресії. Тисячі відсканованих наказів, вироків, кримінальних справ, списки репресованих – напевно, ще ніколи минуле не було таким доступним для споглядання. «Слава Богу, що ми дожили до такого часу, адже колись про це не можна було і мислити», - згадує учасник відкриття залу голова Обласної Спілки письменників України Василь Бондар.
 
 
Крім, власне, документів, електронний архів містить велику базу фотографій з історії ОУН і УПА, Голодомору, репресивних заходів, а також електронні версії виставок, що експонувалися в Кіровоградському обласному художньому музеї – присвячених Голодомору та діяльності УПА.
Для шанувальників друкованого слова – різноманітні книги з історії України та зібрання документів. Книжкова база  поповнилась вже на відкритті – залу презентували декілька історичних документальних видань.
Принцип роботи залу простий: кожен бажаючий зможе прийти й знайти необхідну йому інформацію, роздрукувати її, записати на диск чи скинути собі на флешку. Шукати інформацію можна по тематичних рубриках або ж через пошукову систему, ввівши, наприклад, у пошукове поле прізвище члена вашої родини. У залі постійно знаходиться спеціальний працівник, який проконсультує, як правильно користуватися базою і надасть всю необхідну допомогу. Інформаційно-довідковий зал знаходиться окремо від решти приміщень СБУ, в окремій кімнаті, тому доступ до нього є безперешкодним. Щоправда, робоче місце з доступом до електронної бази поки що лише одне.
 
      
 

Всі докумети, які містяться в електронному архіві сьогодні – це лише початок роботи зі систематизування й оприлюднення матеріалів. Як запевняють працівники Управління СБУ, база інформаційно-довідкового залу постійно поповнюватиметься новими надходженнями.

Інформаційно-довідковий зал розсекречених архівних документів Управління СБУ і Кіровоградській області знаходиться за адресою: М.Кіровоград, вул.Леніна, 9, і працює щоденно крім вихідних, з 14.00 до 17.00.
 
                              
                                        
                                                                         Маргарита Димитрова

 

Переглядів: 891 | Додав: 482 | Теги: СБУ | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0