Пошук

Календар

«  Липень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Наше опитування

Накращий відпочинок взимку
Всього відповідей: 17

Міні-чат

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДеПо Василь Шкляр журнали Монастирище Інгул літо наплічник концерт весняний галас гайдамаки гуляйгород мотор ролла вечірка домівка нбб. Акція Мазепа НББ капише намет відчинено зачинено Микола Вороний Андрія архів Варіант 14-20 Дискотека вулиці Настя Шкода Вітер століть Кому вниз книга Ірина Фаріон дербі міліція Сестри Тельнюк 1 червня Ігор Індило Андрій Середа Червона рута-2011 Василь Бондар Різдво Новий рік Монотипія духу флешмоб В’ячеслав Шкода Стусове коло мандрівка Гаївки Великдень Гречка прапор Івана Купала поезія Фотовиставка Книжковий форум видавців Львів книжки Відчинено-зачинено Антонич-фест акустична музика Монотипія INTRO Надія є! Злодійська балка Кіно Ку-Раж Холодний Яр національні інтереси голосування закон Єлисаветград Златопіль національний характер парад День пам’яті законопроект музика МІСТО Влада козацтво Ніч музеїв Музей бібліотека Ева Шателей війна звезда вільний бій перейменування вулиця Калініна дисидент Зустріч Квіти на скелях Кіровоград виставка Андрій Ліпатов книжка акція протесту Кіровоград у пелюшках захисники дерев мистецтво
Головна » 2009 » Липень » 26 » Чи стане "Хутір Надія" пам'яткою ЮНЕСКО?


22:38
Чи стане "Хутір Надія" пам'яткою ЮНЕСКО?
Заповідник-музей Івана Карпенка-Карого „Хутір Надія” – пам’ятка садово-паркового мистецтва державного значення і гордість Кіровоградщини. Тут свого часу проживали видатні театральні діячі (Марія Заньковецька, Микола Кропивницький, Михайло Старицький), писав свої найкращі твори Карпенко-Карий.

У перспективі планується підняти питання про надання заповіднику статусу Національного, залучення до національних і міжнародних туристичних маршрутів, включення до спису об’єктів ЮНЕСКО. Для цього управління з питань культури і туризму ініціювало реконструкцію на території музею.

Наразі проект потребує 495,627 тис.грн.

Проте не всі розділяють ентузіазму управління. Валерій М’ятович наголошує, що варто проводити реставрацію, максимально наблизити вигляд музею до тих часів, коли тут мешкали Тобілевичі.

Саме слово „реконструкція” передбачає перебудову. Хутір не має бути осучасненим, підігнаним під сучасне. Ми маємо максимально наближатись до того, що було. Я хочу зачитати цитату із спогадів Перта Тобілевича: „На хуторі був старовинний будинок на п’ять кімнат покритий соломою,” – підкреслюю – соломою!Сьогодні технології дозволяють очеретом, соломою, так все покрити, що буде збережена ісотичність, і так щоб не протікало.

„Наш будинок стояв у удовому саду, де було безліч сортів вишень, яблук та груш,” – ми сьогодні посадили садв іншому кінці.

„Центральна алея йшла від хати до ставка, а в кінці її з обох боків кущі калини,” – це знаменита калинова алея і за будь якої пори року була прекрасна.Доходила вона до затоки ставка де були прив’язані човни, риби було безліч.

Ще ми проти будівництва альтанок. Сьогодні запитали Наталю Юріївну – що робити у альтанці на 80 місць? Вона відповіла : „Хто на що гаразд”. Мене це лякає.

Ми маємо зберегти хутір і для наступних поколінь, максимально наблизити до того періоду. Чим більше ми закладаємо плитку, тим зменшуємо площу заповідної території.

Натомість, голова управління культури ОДА Наталя Юріївна Овчаренко переконує, що заходи щодо благоустрою „Хутора Надія” створять умови для введення туристичного маршруту „Земля корифеїв”, попередній план якого вже розроблений.

Плитка? То може треба було залишити потрісканий асфальт? Хай би було. Якщо садити сад там, де він був то він не прижеветься, бо він на горі тут. Он скільки засаджено троянд. Хто в руках має носити цю воду? Ви маєте розуміти, що це не музей архітектури під відкритим небом.

Щодо соломи, в інших джерелах зазначено, що була червона черепиця. Ми її привезли на сьогодні, але якщо її покласти вона завалить всю хату, вона надзвичайно важка. Це об’кт який потребеє облаштування!

Тут проводяться лише календарні свята. Ми шукаємо нові форми підходу. Так, іноді ми тут проводимо і реєстрації шлюбу.

Ми будемо вносити пропозиції, щоб рятувати, ремонтувати музей.

Голова обласної ради Микола Сухомлин пообіцяв присутнім. що всі зауваження буть вислухані, буде проведене обговорення і прийняте остаточне рішення.

Залишається сподіватись, що до думки і зауваження не лише вислухають, а й прислухаються.

Настя Дзюбак http://h.ua/story/214551/

Переглядів: 1061 | Додав: Настуся | Теги: Хутір Надія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0