Пошук

Календар

«  Березень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Накращий відпочинок взимку
Всього відповідей: 17

Міні-чат

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДеПо Василь Шкляр журнали Монастирище Інгул літо наплічник концерт весняний галас гайдамаки гуляйгород мотор ролла вечірка домівка нбб. Акція Мазепа НББ капише намет відчинено зачинено Микола Вороний Андрія архів Варіант 14-20 Дискотека вулиці Настя Шкода Вітер століть Кому вниз книга Ірина Фаріон дербі міліція Сестри Тельнюк 1 червня Ігор Індило Андрій Середа Червона рута-2011 Василь Бондар Різдво Новий рік Монотипія духу флешмоб В’ячеслав Шкода Стусове коло мандрівка Гаївки Великдень Гречка прапор Івана Купала поезія Фотовиставка Книжковий форум видавців Львів книжки Відчинено-зачинено Антонич-фест акустична музика Монотипія INTRO Надія є! Злодійська балка Кіно Ку-Раж Холодний Яр національні інтереси голосування закон Єлисаветград Златопіль національний характер парад День пам’яті законопроект музика МІСТО Влада козацтво Ніч музеїв Музей бібліотека Ева Шателей війна звезда вільний бій перейменування вулиця Калініна дисидент Зустріч Квіти на скелях Кіровоград виставка Андрій Ліпатов книжка акція протесту Кіровоград у пелюшках захисники дерев мистецтво
Головна » 2009 » Березень » 18 » «Вітер століть» в Кіровограді,або кілька причин пошкодувати, якщо вас там не було


06:59
«Вітер століть» в Кіровограді,або кілька причин пошкодувати, якщо вас там не було
                                                                                15 грудня 2008р.

    
    «Вітер століть» - таку назву має мистецька акція, що її привезли до Кіровограда музиканти «Тельнюк: Сестри» та «Кому Вниз» 11 грудня.
Згідно з організаторським задумом, акція мала надати нового звучання українській поезії через рок-музику, абож навпаки – вдихнути в рок-музику подих української поезії. Одним словом, поєднання поезії й рок-музики мало надати якісно нового сенсу й тому, й іншому.
          Ідея, направду, не така вже й нова. Можна нарахувати чимало рок-гуртів, які більшою чи меншою мірою зверталися до поезій українських письменників. Ті ж «Кому Вниз» чи не перші в цьому переліку. Однак, напевно, вперше ця ідея втілилась в цілісну концепцію мистецької акції – такий собі двогодинний концентрат музики у слові й слів у музиці.



           Розпочався концерт виступом сестер Тельнюк та їхнього гурту. Якщо хтось десь не чув про сестер Тельнюк та їх творчість, то тут лишається тільки поспівчувати, бо ця людина таки щось оминула в своїй духовній самоосвіті. Важко уявити собі щось потужніше, сильніше, ніж їх пісні, вокал, енергетика. Більш «рокових» співачок на сьогодні в Україні, напевно, немає – в них є щось такеї питомо рокове, що в більшості тих гуртів, які визначаються як рок-гурти, втрачено, або й взагалі не було ніколи. І хоч я того напевне знати не можу, однак, видається, саме так мала виглядати українська рок-музика на межі вісімдесятих-дев’яностих років.
            Леся та Галина Тельнюк запропонували кілька пісень на вірші Станіслава Тельнюка, Василия Стуса, Богдана Ігора-Антоновича, Павла Тичини, Лесі Українки. Деякі з цих пісень звучать у виставі «УБН», яку не так давно презентували сестри в Кіровоградському театрі імені Марка Кропивницького. Власне, завдяки гастролям Львівського театру імені Марії Заньковецької в Кіровограді, наше місто потрапило до списку міст в яких відбувається акція «Вітер століть». За словами Лесі Тельнюк, їх наше місто вразило певною своєрідністю.



             «Кому Вниз» в Кіровограді виступали частіше за сестер Тельнюк. Прихильників у них тут побільше, адже як повідомив всім присутнім лідер гурту Андій Середа – він є фактично нашим земляком, адже його дружина з Кіровограда. Як помітив один мій знайомий, якийпротягом останніх кількох років відвідував концерти готів в нашому місті, нічим якісно новим цей виступ «Кому Вниз» від усіх попередніх не відрізнявся. Той же перелік пісень, з невеликими змінами, те ж виконання, - словом «no alarms and no surprises», що, погодьтесь, не так вже й погано. Тож загалом від «Кому Вниз» лишилося таке враження, як після зустрічі зі старими-добрими друзями: є приємні спогади і немає неприємних несподіванок.



              Після концерту музиканти з «Кому Вниз» трохи пороздавали автографів, чим скористалися фани, а от сестри Тельнюк для спілкування з прихильниками так і не з’явилися .



              Якщо окремо відзначати позитивні моменти акції, то до таких слід віднести власне сам факт приїзду до Кіровограда. Адже місто перманентно потребує лікувально-профілактичних заходів щодо покращення культурної атмосфери. Вдалим є концептуальне оформлення: «Подих української поезії в рок-музиці» - так звучить гасло акції. Це відчувається в усьому - аж до символіки та декорацій. Цікавий момент: на стінах залу, де відбувався концерт, висіли афіші з акції (такі великі, червоні з білою символікою), на яких можна було писати все, що дозволить тобі твоя совість та виховання: від вражень до рядків з віршів.



              Тепер трохи про негативи, куди ж без них. По-перше, журналістів не повідомили про час проведення прес-конференції. Тому більшість представників місцевих ЗМІ на неї потрапили випадково, під кінець, а то й взагалі не потрапили. Це, нібито, й не страшно, але ж треба буде комусь про цю акцію писати, правда?
              Прошу вибачення у всіх студентів ДЛАУ, однак приміщення актової зали будинку культури «Авіаторів» не найкраще місце для подібних заходів. Трохи далекувато від центру, та й не всі в курсі, де цей будинок знаходиться. Афіші в цьому дуже «допомогли»: там чорним по червоному написано: «Льотна Академія України». Будинок авіаторів і Льотна академія – хіба це одне й теж? Хоча пару років тому акція НББ «Переходь на українську!» в тій-таки залі зібрала купу народу, і ніяка віддаленість не завадила. Тож, очевидно, слід пошукати й інші причини того, що подія не викликала очікуваної цікавості серед кіровоградців. Нібито з рекламою все непогано вийшло: афіші висіли протягом тривалого часу в усіх можливих місцях. От час справді невдалий: 15 година - то не пік студентської зацікавленості культурними заходами. Для інших – це робочий час.



               Інше наболіле питання. Безкоштовні концерти – це річ, безперечно приваблива, однак, стосовно подібних заходів -абсолютно деструктивна. За що не платиш – те, відповідно, не цінуєш. Тож організатори певною мірою самі були винні в тому, що серед глядачів був певний процент «бикоти», яка заважала і музикантам і глядачам. Коли хтось з музикантів робить спеціальні відступи в програмі для того, щоб попросити вийти з залу всіх незацікавлених у концерті – це якраз показник того, що якесь елементарне фільтрування має бути. Квиток за 5, 10 чи 20 грн – то не так накладно, з огляду на те, що подібні концерти відбуваються не щодня. Студенти мають сяку-таку стипендію, хай вони якусь її частину витратять саме таким чином –придбавши собі квитка. Ні – безкоштовним концертам! Треба оголосити таку акцію.
                Найліпше завершити свої роздуми словами, Галини Тельнюк: "Коли ти думаєш, що в твоєму житті все так погано, що, здається, гірше вже й не буває, - підніми очі вгору, - і ти побачиш, що над нами - НЕБО!" Бажаю всім частіше піднімати очі догори, а коли опускатимете – нехай в них відбивається небесна блакить! Адже, як зазначив Андрій Середа – світ широкий!



Маргарита Димитрова
Фото автора






















Переглядів: 958 | Додав: 482 | Теги: Сестри Тельнюк, Кому вниз, Вітер століть | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
0  
1 482   (18.03.2009 07:25) [Матеріал]
Переглядів: 79
8. Лебідь Валерій (482)
Та ясно, але шкода, що то все так склалося. Я не знаю кого ви повідомляли про пресконференцію..але значно ефективнішими є запрошення конкретних журналістів..(В кожному виданні є люди котрі мають цікавість до таких заходів). Я не знаю чому, але всіх кого я перепитав з журналістів були впевнені, що пресконференція буде після концерта.. Дійсно кілька чоловік потрапили на пресконференцію на останні 10 хвилин.. А перед тим 20 хвилин музикантів мордувала мєсная тележурналістка питаннями "а правда ви сестри:D"
Що до нашої допомоги, то ми це робили бо нам то не байдуже. І в подальшому завжди будемо раді долучитися і чим тре допомогти.
Наша організація і "Пласт" є по всій Україні. В будьякому обласному центрі можна знайти підтримку громадських організацій без жодної копійки грошей.
А міністерства різні там за відкатами грошей ясно, що не знайдуть зайвої копійки для реклами. Їм же тре за шось жити.
Прикро, що купа людей вкладають сваї сили в добру справу(і Ви, Ірино, в тому числі), а на виході маємо пів зала глядачів.. І на кому! Кому Вниз і Сестрах Тельнюк! А в харкові, як розповіла мені подруга і афіш майже не було..мабуть не помітила..:(
І Вам нехай щастить! Вдалих ьнових проектів і коли що - звертайтеся.. Зокрема, що до ЗМІ Кіровограда і області ми маємо багато особистих контактів.. З радістю поділимось.
Дякую за гарний концерт!!!
Я не в якому разі не хтів Вас образити або ще щось.. Просто хочеться взяти тих всіх міністрів за дупу!(плоскогубцями!або з іншого боку:)), що б зрештою працювали так як слід!

13.01.2009
7. Ірина Плехова
До відома авторів статті! Про прес-конференцію у Кіровограді повідомлялося неодноразово, були розіслані прес-релізи в усі ЗМІ кіровограда, а ось зовсім інша річ - коли вкотре перетелефоновували на кіровоградські (харківські, одеські... ЗМІ) одержували звістку, а... та, може, десь було... не знаємо, чи це нас зацікавить... Дуже прикро, що ми сьогодні не можемо для себе виокремити того, що справді є вартісним і необхідним. З приводу безкоштовного концерту: він проводився Міністерством культури і туризму, відтак акція була благодійною. На жаль, від цього нікуди не дінешся... А ось на рекламу в бюджеті практично не було закладено коштів, тому організатори щиро вдячні насамперед ініціативі на місцях тих людей, які долучилися до рекламування заходу. Зокрема, дякуємо й руху "Не будь байдужим!"
Пане Валерію, організаторам не було пофіг, чи прийде глядач. Можна багато сперечатися, чому зали на такі акції пустують, але... дякуємо всім тим, хто прийшов!!!
І дякуємо за матеріал ;)))
Щасти Вам у Новому році! З Різдвом!!!

26.12.2008
6. Лебідь Валерій (482)
А ну! Хто затягав назву?!!!А шось конструктивнєнькоє? Чи ти далі назви не читав?

24.12.2008
5. Кен
Назва статті, така затягана

18.12.2008
4. Маргарита Димитрова (Ruta)
отак завжди. на найкращі заходи найгірша реклама

17.12.2008
3. Лебідь Валерій (482)
таке враження, що організаторам взагалі пофіг чи прийде глядач(( у Харкові вчора було чоловік 70...

15.12.2008
2. Іванко Дем'яненко) (Nebo)
і ДАшка у фіналі рулить)))

15.12.2008
1. Лебідь Валерій (482)
концерт таки видався наславу! а халява - воргог культури! ні халявним концертам!!!