Пошук

Календар

«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Накращий відпочинок взимку
Всього відповідей: 17

Міні-чат

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДеПо Василь Шкляр журнали Монастирище Інгул літо наплічник концерт весняний галас гайдамаки гуляйгород мотор ролла вечірка домівка нбб. Акція Мазепа НББ капише намет відчинено зачинено Микола Вороний Андрія архів Варіант 14-20 Дискотека вулиці Настя Шкода Вітер століть Кому вниз книга Ірина Фаріон дербі міліція Сестри Тельнюк 1 червня Ігор Індило Андрій Середа Червона рута-2011 Василь Бондар Різдво Новий рік Монотипія духу флешмоб В’ячеслав Шкода Стусове коло мандрівка Гаївки Великдень Гречка прапор Івана Купала поезія Фотовиставка Книжковий форум видавців Львів книжки Відчинено-зачинено Антонич-фест акустична музика Монотипія INTRO Надія є! Злодійська балка Кіно Ку-Раж Холодний Яр національні інтереси голосування закон Єлисаветград Златопіль національний характер парад День пам’яті законопроект музика МІСТО Влада козацтво Ніч музеїв Музей бібліотека Ева Шателей війна звезда вільний бій перейменування вулиця Калініна дисидент Зустріч Квіти на скелях Кіровоград виставка Андрій Ліпатов книжка акція протесту Кіровоград у пелюшках захисники дерев мистецтво
Головна » 2010 » Червень » 7 » "Гречка" на фестивалі "Степограй-2010" (ФОТО)


15:46
"Гречка" на фестивалі "Степограй-2010" (ФОТО)
Фестиваль української народної творчості «Степограй-2010» відбувся 5-6 червня в селі Карбівка Добровеличківського району. За два дні фестивалю «Гречка» послухала й подивилася виступи колективів з різних районів Кіровоградщини та інших областей України, відвідала майстер-клас із петриківського розпису та виготовлення ляльок-мотанок, полюбувалася творами майстрів ужиткового мистецтва й потанцювала на рок-концерті гуртів «ХУ4» (Львів) та «Дельтора» (Полтава).

На фестиваль

На фестиваль до села Карбівка нас люб‘язно довезли на своєму автобусі працівники кіровоградського ДЮЦу. Разом із нами їхали учасники «Студентської республіки», які вирішили провести свою таборівку в рамках «Степограю-2010». Добиралися ми години зо три, увесь цей час «студреспубліканці» грали на гітарі й співали різних пісень, так що нудно не було. На словах «облізиваєш губи і витіраєш нос» ми в‘їхали в Добровеличківський район. Ще кілька кілометрів звивистою степовою дорогою – і ми в Карбівці.

У Карбівці

У Карбівці вже вирувало фестивальне життя. Поки на сцені виставляли апаратуру, можна було знайти чимало способів провести час. На стендах представляли свої твори народні майстри з різних районів, працювали атракціони розваг для дітлахів, у палатках, розставлених по периметру, продавалися усіляки наїдки й напої. Загалом було людно й весело, і перспективи фестивального дня видавалися цілком райдужними.
Сцена й решта фестивальних принад розташовувалися на одному березі ставка, на іншому ж розмістилося наметове містечко «Студентської республіки». По мосту з одного берега на інший – кілька хвилин ходу. Крамниць із продуктами ми нарахували три, правда, одна з них постійно була зачинена. Громадських туалетів також було вдосталь. Крім того, по всьому периметру було багато містких смітників, хоча навіть це не врятувало фестиваль від купи пивних пляшок під ногами.
Поки фестиваль розпочинався, ми тим часом таборувалися. Для цього обрали місцину на іншому березі ставка, недалеко від «Студентської республіки». Місце спочатку здалося нам дуже затишним і малолюдним, проте дуже скоро сюди приїхали машинами відпочивальники, тому спокою й лісової тиші було годі чекати. Ми лишили свої речі, попередньо їх замаскувавши належним чином, і рушили на інший берег.

Тим часом

Тим часом на сцені «Степограю-2010» виступали колективи з різних куточків Кіровоградщини та з інших областей. Незважаючи на спеку, охочих подивитися на артистів було чимало. Ми ж вирішили роздивитися, які цікавинки пропонує нам Карбівка. «Гречка» побачила майстер-класи з петриківського розпису, виготовлення ляльок-мотанок, витинанок. Ще можна було купити усілякі вироби з кераміки, вишиті сорочки й рушники. Багато районів представили свої стенди, на яких, наприклад, можна було подивитися брошури про туристичні принади того чи іншого району. «Гречку» навіть запросили в гості до Знам‘янського краєзнавчого музею. Наслухавшись-надивившись-находившись, ми повернулися до табору на вечерю. Попередньо набрали води з криниці неподалік – до неї прямо від сцени веде дорога. Після вечері нас чекав рок-концерт.

Рок-концерт

Рок-концерт розпочався по дев‘ятій вечора. За кілька хвилин перед цим ми за сценою зустріли хлопців з гурту «ХУ4». Хлопці пожалілися на насичений робочий графік і трохи – на голод. З другим допомогла «Студреспубліка» - хлопці й дівчата поділилися своєю вечерею. Проте до концерту музиканти поїсти не встигли – пішли визвучуватися.
У цей час перед сценою виступали хлопці з олександрійської школи «Спасу». Після виступу ті ж таки хлопці провели кілька козацьких ігор. Усі забави викликали жвавий інтерес у глядачів, тому ведучому довелося навіть кілька разів нагадувати, що, власне, рок-концерт уже починається.
Гурт «ХУ4» грав недовго – хвилин 20-25. За цей час глядачі поступово перелаштовувалися від сприйняття народної творчості до сучасного поп-панку. Налаштовувалась навіть міліція: коли ми підійшли до сцени, двоє охоронців ввічливо витіснили нас назад, мовляв, близько неможна. Проте вже за кілька пісень охоронці облишили цю невдячну справу, і люди танцювали, де хто хотів.
Що відчували місцеві поціновувачі фестивалю – ми не знаємо, але «Гречка» потанцювала й повеселилася добре. Наостанок музиканти запросили всіх на концерт у Кіровограді 11 червня й поїхали в Помічну на потяг. Перед цим, правда, ще встигли сфотографуватися з шанувальниками за сценою.
І от коли «Ху4» грузився в автобус, у цей час на сцені виступав (0_о) Анатолій Тітов. Відомий шансоньє, як представив виконавця ведучий, заспівав кілька пісень застільного характеру, щось про «чок-чок шашличок».
Після такого несподіваного для нас виступу на рок-концерті на сцену вийшла «Дельтора». Першу пісню про самогон Євген Янкевич заспівав сам. Очевидно, такий репертуар зразу ж зробив полтавських музикантів «своїми»: під пісні «Дельтори» танцювали всі навколо.
З кожною наступною піснею кількість музикантів на сцені збільшувалася. Під пісні «Дельтори», більшість з яких «Гречка» знає напам‘ять, ми потанцювали не менш добре. Активізував полтавський гурт і своїх місцевих фанів. Один з них кілька разів вилазив на сцену й звідти просив глядачів тепло вітати музикантів. Зрештою фана зі сцени забрала охорона.
А потім була дискотека з кіровоградськими діджеями. Але ми цього вже не бачили, бо пішли спати. А от ще й не чути нам не вдалося: голосна танцювальна музика долинала й до нашого берега. Більше того, прямо біля нас із машини когось із відпочивальників линула не менш голосна і не менш танцювальна музика. Так ми й засинали – під музику звідусіль.

Другий день…

Другий день фестивалю розпочала «Студентська республіка». Очевидно, вони обирали собі нового президента, бо зі сцени лунали якісь запальні промови про мету, завдання та інші глобальні речі. У цей час ми згортали свій табір. Речі ми лишили в автобусі, самі ж пішли до сцени. Там знову виступали творчі колективи. Ми потрапили на виступ якоїсь молодої рок-групи з Побужжя. Після них танцювали, співали й грали на скрипках вихованці різних мистецьких шкіл. Наситившись творчими талантами Кіровоградщини, ми вирішили погуляти селом.  Близько четвертої години ведучі оголосили завершення фестивалю. Ми могли їхати додому.

Додому

Додому їхали в тому ж автобусі разом із «Студреспублікою». На згадку від фестивалю лишилися попечені носи та руки, легкий біль у шиї після танців на рок-концерті, паперова стрічка із петриківським розписом, лялька-мотанка й пляшка мінералки «Лідниковий період». По дорозі в голові купчилися думки про фестиваль. З одного боку – надзвичайно гарна ідея, класне місце, багато цікавинок і розваг. З іншого – дуже вже все вийшло еклектично. Мабуть, є сенс поділити всю програму на два дні. Один зробити повністю днем народних колективів, а інший – для рок-музики чи там дискотеки. Але то все справа досвіду й техніки. Усе ж більшість емоцій – позитивні. Наступного року візьмемо відеокамеру. А поки - трохи фото.


Диво-машина - улюблена розвага дітлахів на фестивалі


Диво-смітник


Хтось дивився концерт так


...а хтось - так


Польова кухня


Туалетів на фестивалі вистачало

Трохи видів Карбівки:


Церква


Та ж церква з іншого боку


Криниця, з якої ми брали воду

"ХУ4":







Фото з фанами на згадку


І ще


Організатор фестивалю Микола Середенко вручає сувеніри

"Дельтора":









Після фестивалю:



Петриківська стрічка нам лишилась на згадку

Переглядів: 3670 | Додав: Ruta631 | Теги: Степограй-2010, фестиваль | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 6
0  
5 шура   (08.06.2010 19:42) [Матеріал]
а які гурти грали?

0  
6 Ruta631   (09.06.2010 09:20) [Матеріал]
Ну там були Дельтора і ХУ4. ще може якісь маловідомі були. а так - усіляки колективи народної пісні і танцю biggrin

0  
4 Прапор   (08.06.2010 11:37) [Матеріал]
"щоб усі бояаааались, і не насміхааааались.."))))

0  
3 рекламодатєль   (08.06.2010 09:58) [Матеріал]
За то реклами партії регіонів не бракувало! І в наметовому містечку і на БТРі і де хочеш "милували" око партійні прапори. То був їх партійний захід?

0  
2 Ето да   (08.06.2010 09:11) [Матеріал]
щодо реклами. в інтернеті про степограй і нема нічого, жодної реклами. здається, навіть афіші не було. але все одно - гарна природа і все супер було. тільки не покупалися

0  
1 482   (07.06.2010 23:48) [Матеріал]
Хм, найбільш вживане у гречкиних спогадах слово - ХЛОПЦІ;))
А взаглі дуже цікаво, шкода, шо фест проходив фіг зна де і не було жодної реклами в місті і можливості пересічим громадянам туди втрапити.
Як на мене, тур фірми мали б попрацювати з місяць і продати кіровоградцям тур вихідного дня - відвідани Степограю!!))
Ну і організатори тоже мали б якось про то подуамти, а не міняти номери телефону за місяць до події! smok