Пошук

Календар

«  Вересень 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Наше опитування

Накращий відпочинок взимку
Всього відповідей: 17

Міні-чат

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

ДеПо Василь Шкляр журнали Монастирище Інгул літо наплічник концерт весняний галас гайдамаки гуляйгород мотор ролла вечірка домівка нбб. Акція Мазепа НББ капише намет відчинено зачинено Микола Вороний Андрія архів Варіант 14-20 Дискотека вулиці Настя Шкода Вітер століть Кому вниз книга Ірина Фаріон дербі міліція Сестри Тельнюк 1 червня Ігор Індило Андрій Середа Червона рута-2011 Василь Бондар Різдво Новий рік Монотипія духу флешмоб В’ячеслав Шкода Стусове коло мандрівка Гаївки Великдень Гречка прапор Івана Купала поезія Фотовиставка Книжковий форум видавців Львів книжки Відчинено-зачинено Антонич-фест акустична музика Монотипія INTRO Надія є! Злодійська балка Кіно Ку-Раж Холодний Яр національні інтереси голосування закон Єлисаветград Златопіль національний характер парад День пам’яті законопроект музика МІСТО Влада козацтво Ніч музеїв Музей бібліотека Ева Шателей війна звезда вільний бій перейменування вулиця Калініна дисидент Зустріч Квіти на скелях Кіровоград виставка Андрій Ліпатов книжка акція протесту Кіровоград у пелюшках захисники дерев мистецтво
Головна » 2009 » Вересень » 15 » Щоденник Форуму Видавців 2009


21:21
Щоденник Форуму Видавців 2009
      Цьогорічний Форум Видавців розпочався для мене 11 вересня. О 8.20 нас з подругами вже зустрічав Львів. До форуму готувалась заздалегідь, тому ще вдома з 25 сторінок програми заходів вибрала найцікавіші. По сторінці на день. Але проблеми всеодно не позбулась: купа цікавого відбувається одночасно в різних місцях.
        
      І так, перше заплановане:
11.15-12.30 Лекція Почесного гостя Форуму видавців Юстейна Гордера. Актова зала Львівського національного університету імені Івана Франка (вул. Університетська, 1)
       А до цього е треба встигнути закинути речі на рідний Кульпарків ( на щастя, до друзів, а не в психлікарню), адже всі готелі вже давно заброньовані і вщент забиті. На ці дні місто по-праву стає центром культури, літератури, мистецтва і туризму.
       Пишаюсь нашою швидкістю, ми встигли! Забігли в переповнену залу, знайшли місце на підлозі і вже за кілька хвилин нас обережно і з посмішкою переступив письменник, якого запрошували на сцену. Півтори години задоволення! Юстен пояснив, що популярність його творів в тому, що він продовжує дивуватись світу. Вважає себе письменником, який пише тому, що мусить. Його філософські, ніжні і казкові твори зачарували дітей і дорослих всього світу. На Форумі він презентував український переклад своєї книги „Замок в Піренеях”. Не маю статистики, але зважаючи на покупки моїх знайомих, ця книга стала бестселером цьогорічного форуму.



13.00-14.00 Чат: українська правда. Проект Артема Захарченка: чати на «Українській правді». Розмова з Юрієм Винничуком: письменником і містифікатором, популяризатором української готики. Тут можна буде послухати його тексти і поставити питання: вживу або онлайн. Найдорожча ресторація Галичини (пл. Ринок, 14).
Назва ресторації збила з пантелику. Пошукали адресу. „Криївка”? Ні. Усміхнена адміністраторка до якої причепились з питаннями, проводить нас  на другий поверх. Письменника ще нема. Маємо час вивчити меню ( назва закладу цілком виправдана: шматочок хліба – 20грн.,  склянка кока-коли – 80грн.) і оглянути інтер’єр: масивні столи, портрети відомих масонів і символи на стінах. З п’ятнадцятихвилинним запізненням з’являється пан Юрій. Вибачається, переконує, що не міг вирватись з обіймів Луценка, читає уривки з нового твору. Весело і дотепно.



      Коротка перерва на обід! Аве, „Пузата Хата”!
15.00-15.45 Презентація найкращого у світі підручника з китайської мови для всіх початківців «Китайська грамота для дітей від 9 до 209». Як можна вивчити 120 мов? Автори Дереґа Я.С. та Дереґа Р.Я Музей етнографії НАН України (проспект Свободи, 15).
       Хоч вчити китайську поки не планую, але методика вражає. За годину запам’ятати складні ієрогліфи за домомогою цікавої історії і асоціацій – це можливо!
18.00-19.30 Літературний марафон. Поетичні читання «120 хвилин Содому». У читаннях візьмуть участь автори, перекладачі та упорядники антології світової сучасної квір-літератури «120 сторінок Содому», до якої увійшли прозові та поетичні твори 30-ти сучасних письменників з 15-ти країн світу. Театр ім. Леся Курбаса (вул. Л. Курбаса, 3).
       Шукаючи театр, ловили себе на думці, що ж таке квір-література, але вирішили – розберемось по ходу. Виявилось, що це сучасна гей, лесбо і бі поезія, антологію якої презентували 10 вересня в приміщенні інтернет-видання „Захід-нет”. Ще тоді на авторів чекали образи від гомофобів. Читання теж намагались зірвати. Відбулась серйозна бійка. На щастя, Дмітрій Кузьмін, який читав вірші в той час коли ввірвався неадекватний молодик, зміг себе достойно захистити.
19.30-21.00 Читання-марафон. До 100-річчя Б.І.Антонича. «Привітання життя»: за участі лауреатів конкурсу. Учасники: Дмитро Лазуткін, Маріанна Кіяновська, Галина Крук, Любов Якимчук, Остап Сливинський, Микола Шпаковський, Галина Гевків. Модератор Юрій Кучерявий. Театр «Воскресіння», білий зал (пл. Ген. Григоренка, 5).
     Гарні вірші. Хіба їх може щось зіпсувати?

12 вересня.

      День був дуже насичений.
11.00-11.45 Зустріч відомої львівської письменниці Еви Гати з читачами і презентація нової книги авторки «Сюрпризи долі, або змагання між Аполлоном і Паном». Музей етнографії НАН України (проспект Свободи, 15).
     Чудові книги! Перша, „Очищення,або роблю що хочу” потрапила до моїх рук випадково. Як притягувати до себе лише хороше, правильно мріяти, керувати своєю долею – от про що пише авторка.
12.00-14.00 Перформенс. Пейзаж, намальований чаєм. Подвір’я Музею Ідей (вул. Валова, 18-а).
На жаль, його не відбулось. Шкода. Зате хоч „Музеєм Ідей” погуляли.





     Обід. Дешево і сердито!
13.00-14.30 – літдует Василь Махно і Світлана Пиркало. Воскресіння, чорний зал
      Очікуваної зустрічи зі Світланою не відбулось. Лише з відомих їй причин, на власне читання вона не з’явилась. Василю Махну прийшлось відбиватись за двох!
15.00-15.45 – авторська зустріч з Іреною Карпою. „Дзига”
       Ніколи не була шанувальницею її творчості, але живе спілкування неймовірне! Карпа читала оповіданнячко „Чорний день” – згадалось дитинство. Навчилась таємної мантри „мані маст бі фані”.
16.00-17.00- презентація культурно-читацького проекту „читомо”. Підвальна 17, ауд.50
Нудно! Книга – це перш за все твір літератури, а не об’єкт фетишу. Але, поживемо – побачимо.
21.00-3.00- Ніч поезії.
      Вже о 19.00 на другому поверсі „Дзиги” вільних місць не було. О 20.00 перестали пускати „зайвих” бажаючих почути джаз гурти "МТ-3" і "ShockolaD", послухати поезію Сергія Жадана і молодих поетів.
На першому поверсі за годину до початку місця залишились на холодній підлозі. Задуха. Побачити і почути поетів вдається не всім присутнім. Не надто вдале приміщення.



Чудові вірші Наталки Білоцерківець та Івана Малковича.



    Все, нема більше сил! Повземо змучені великою кількістю вражень додому. Минаємо тих, кому не поталанило втрапити на читання взагалі і сальсу на Площі Ринок.

13 вересня.

       Останній день форуму. Відвідали лише одне поетичне читання-малюнок в театрі Воскресіння. Красиво і сильно!



Просто не могли обділти увагою „Парад левів у Львові”. Як порядні туристи сфотались і проголосували за лева-улюбленця. На цю неділю припадало ще два свята – відкриття ювілейного сезону Театру для дітей та юнацтва і байкер-шоу. Коли ранкову розміреність і ніжну гру сопілки на Площі Ринок заглушив звук моторів, на байках в’їхали П’єро і Пеппі, а за ними кінний екіпаж казкових героїв - раділи всі присутні. 
    
                                  

                                   

                                   

Вже о 16.23 потяг Львів-Донецьк мчав нас додому.

       До речі, за час форуму жодного разу не відвідала Палац Потоцьких і Палац Мистецтв – головні площі книжкового ярмарку. Але і без книжкових обновок не залишилась (дякую улюбленій книгарні НТШ).

      P.S. Видавці заявляють, що за час форуму отримали третину свого річного прибутку. Від відвідувачів не було відбою. То хто казав, що наше покоління і нація не читають?

http://h.ua/story/224701/

Переглядів: 4153 | Додав: Настуся | Теги: Львів, Книжковий форум видавців | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
0  
2 482   (16.09.2009 23:44) [Матеріал]
Кльово)) smile

0  
1 Ruta   (16.09.2009 16:42) [Матеріал]
з приміщеннями справді якось не дуже гарно вийшло. великі читання поезій можна було б робити на вулиці! тоді вірші послухало б значно більше людей